0652610005

Jetra- laboratorija našeg tela

Jetra je poznata kao glavna laboratorija tela, jer obavlja veliki broj različitih biohemijskih procesa u organizmu. Ona obavlja više od 500 različitih funkcija u organizmu- pomaže u varenju hrane, čuva energiju i distribuira je po potrebi, a jedna od krucijalnih uloga vezana je za uklanjanje toksina.

jetra
Danas u modernom dobu smo više nego ikada izloženi različitim toksičnim materijama koje se pojavljuju u raznovrsnim formama. Pesticidi i herbicidi iz hrane, razne hemikalije koje unosimo kroz vodu koju pijemo, hormoni iz namirnica životinjskog porekla, a naravno tu su i veštački sastojci u industrijskoj hrani.

Takođe, verovali ili ne, brojni sastojci u sredstvima za ličnu higijenu dokazano štete našem organizmu i prisutni su u raznim losionima, šamponima, šminci…

Iz svega po malo, ovi toksini ulaze u telo, prelaze u krvotok i stižu do jetre. Jetra se trudi da ih sortira, odnosno da zadrži ono što je dobro za naš organizam i da eliminiše i neutralizuje sve što nam čini štetu.  

Eliminacija toksina nije jednostavan proces, a filtracija i detoksikacija se odvija u 2 faze.

1. U prvoj fazi jetra luči enzime koji moraju da se vežu za toksične supstance i pretvore ih u, po organizam, bezbednija jedinjenja. 

2. U drugoj fazi, jetra tim jedinjenjima dodaje određene molekule da bi ih pretvorila u jedinjenja rastvorljiva u vodi da bi se lakše transportovala i eliminisala. 

Bolesti jetre

Bolesti jetre nastaju iz različitih razloga i mogu uticati na njenu osnovnu funkciju. Prvi simptomi koji ukazuju na poremećaj funkcije jetre su: hronični umor i nedostatak energije, iritacija na koži i svrab, nezdrava boja kože i beonjače itd.

Najveći problemi modernog doba

Telesna težina i gojaznost su prepoznatljivi i danas veoma aktuelni epidemiološki zdravstveni problemi u čitavom svetu. Prema evidenciji Svetske zdravstvene organizacije, više od polovine stanovnika Evrope starih između 25 i 65 godina, ima povećanu telesnu masu ili su gojazni. Prekomerno unošenje hrane, naročito masti i ugljenih hidrata, kao i nezdrav način života (uključujući i faktore na koje ličnom voljom ne možemo da utičemo), dovodi do nastanka gojaznosti.  Povećana telesna težina i gojaznost nagoveštavaju češći nastanak masne jetre.

Lek je u prirodi i samokontroli

Rešenje za hronični problem jetre, osim u medikamentima, treba potražiti i u prirodi. Dobitnik epiteta “morski iscelitelj”- školjke roda korbikula (Corbicula) su skupina sitnih slano- i slatkovodnih mekušaca, rasprostranjenih širom sveta, a zbog svojih hranljivih i lekovitih vrednosti, ovi mekušci su predmet ribolova.

Mišićno tkivo ovih mekušaca značajno se razlikuje od ostalih morskih plodova. Tako, u poređenju sa ribom, meso ovih mekušaca sadrži 5-8 puta više ugljenih hidrata, koji sa proteinima ili lipidima formiraju jedinjenja koja mogu podstaći imuni sistem čoveka i imaju antilipemični efekat.

Tkiva sadrže prirodne, u vodi rastvorljive vitamine (B1, B2, B6, B3 (PP), C, itd.) kao i vitamine rastvorljive u mastima (A, E, O, K, itd.). Biomedicinska i klinička ispitivanja dokazala su da su ekstrakti iz svežih i smrznutih korbikula korisni kao efikasno profilaktičko ili pomoćno terapeutsko sredstvo za akutni toksični hepatitis i hronično oštećenje jetre.

Uz sve to, ukoliko uspete da sredite stil svog života, već ste prešli pola puta ka rešenju vašeg problema!