0652610005

Postoje brojni razlozi zašto se alge nalaze na vrhu među biljkama koje imaju značajan uticaj na zdravlje ljudi.

Prilično je poznato da komponente morske alge imaju pozitivan efekat na metaboličke procese u ljudskom telu. Mogu se koristiti u programima usmerenim na smanjenje telesne težine, a služe i kao izvor joda neophodnog za endokrini sistem. Upotreba algi je moguća u obliku prehrambenog proizvoda ili kao komponenta dijetetskih suplemenata.

Ako uvrstite alge u vaš jelovnik, prilično je teško odrediti količinu potrošnje koja će telu obezbediti potrebne aktivne supstance. Svaki organizam je jedinstven, pa korišćenje algi u prehrambene svrhe je ograničeno kod osoba sa bolestima želuca, creva, bubrega. Sa druge strane, ukusi su različiti, pa ne prijaju svima specijaliteti od algi.

Smatra se da je najvažnije svojstvo alge imunomodulatorno dejstvo. Uloga imuniteta u funkcionisanju ljudskog tela je izuzetno važna, budući da imunitet pruža zaštitu, ne samo od spoljnih patogena, već prati i strukturu sopstvenih ćelija tela, identifikujući i uništavajući mutirane ćelije koje mogu izazvati maligne procese. Najvažnija komponenta algi koja je odgovorna za imunološku podršku je fukoidan.

Šta je fukoidan i kako utiče na imunitet?

Fukoidan je sulfatni polisaharid sa visokom biološkom aktivnošću. Ovo jedinjenje je izdvojeno iz smeđih algi, krajem 19. veka, a njegovo istraživanje se od tada nastavlja.

Kako iskoristiti svu magiju ove čarobne biljke?

Pre svega, fokusiraćemo se na povećanje imuniteta. Budući da smo u periodu jesen/zima, kada su prehlade najčešće, virusi koji se prenose kapljicama u vazduhu, ne samo da izazivaju razne bolesti, već osobu čine podložnom takozvanoj superinfekciji. Kada se aktiviraju mikroorganizmi koji su stalno prisutni u telu domaćina, povećava se rizik od razvoja komplikacija- od prehlade do bronhitisa, a ponekad čak i upale pluća. A to sugeriše da prehladu ne treba tretirati kao „bezopasnu“ bolest koja traje nekoliko dana- treba sprečiti da do nje dođe!

Kako nas fukoidan štiti od virusne infekcije?

Virus je sposoban za reprodukciju samo kada napadne ćeliju domaćina, a do prodora u ćeliju dolazi putem receptora koji se nalaze na ćelijskoj membrani. Fukoidan blokira ove receptore, sprečavajući tako ulazak i reprodukciju virusa. A ako se virus ne množi, bolest se neće razviti.

Što se tiče bakterijske mikroflore, fukoidan, kao polisaharid po strukturi, pojačava proizvodnju imunoloških ćelija koje proizvode antitela koja se vezuju i neutrališu patogene mikroorganizme. Tako fukoidan pruža i antivirusnu i antibakterijsku zaštitu, što je posebno važno u epidemiološki nepovoljnom periodu.

Treba napomenuti da je fukoidan takođe efikasan protiv svih vrsta virusa herpesa. Takođe, vredna pomena je i njegova sposobnosti da smanji rizik od onkološke patologije. Onkološki proces se zasniva na razbijanju mehanizma programirane ćelijske smrti (apoptoza). U isto vreme, mutirana ćelija postaje „besmrtna“, počinje da se nekontrolisano deli i gubi sve morfološke i funkcionalne osobine svojstvene normalnoj ćeliji. Dakle, fukoidan ima sposobnost da obnovi apoptozu. Na kraju krajeva, svako od nas želi da izbegne ove, opasne po život, bolesti. Zato uzimanje suplemenata koji sadrže fukoidan može smanjiti rizik od ovih vrsta oboljenja, a dodavanjem u terapijske režime može poboljšati prognozu toka lečenja, kao i sam ishod.

U liniji Doktor More možete pronaći fukoidan u kombinovanom preparatu Immunostimul i u obliku monokomponentnog proizvoda Algavir-fukoidan.