0652610005

Veliko prostranstvo Sibira veće je od same Evrope.  Beskrajan, nedostižan, surov samo su neki od epiteta koji se pominju kada se opisuje Sibir. Poreklo imena Sibira potiče od reči „uspavana zemlja“. Sibir predstavlja zavejani dragulj u kruni Rusije, kontroverzna oblast u kojoj su godinama najokoreliji osuđenici služili svoje teške kazne, ali ovo je ujedno i zemlja neverovatne I skrivene lepote. Ako ste mislili da je Sibir samo sneg, led i duboki minus- mi smo tu da vam ga prikažemo iz jednog drugačijeg, lepšeg i pitomijeg ugla.

Zanimljivo je da se neki od najvećih i najbogatijih rudnika najčistijih dijamanata nalaze upravo na ovom području. Takodje, jedno od najlepših i najvećih jezera na svetu, čuveni Bajkal, upravo se nalazi ispod zimskog leda. Bogat je neukrotivim rekama kao sto je Ural, kao i stenovitim planinama. Godine 2013. godine, u Sibiru je zabeležena jedna od najnižih temperatura ikada, a iznosila je – 71 C.

Crvena reka, fenomen koji obitava na tlu Sibira, ali za koji postoji jednostavno objašnjenje. Naime, voda iz ove reke dolazi sa Arktika i u njoj je zabeležena velika koncentracija algi koje su vodu pretvorile u onu koja podseća na jednu od biblijskih pošasti. U pitanju je reka Daldikan, u blizini grada Norilska, koji se nalazi u Tajmirskoj oblasti.

Sa pojavama polarnih dana i noći se mozete susresti upravo u Sibiru. Polarni dani počinju od 25. maja i traju sve do 27. juna. Dakle, u tom periodu, nema mraka. Polarne noći su totalna suprotnost i počinju 30 novembra, traju 45 dana, do 13. januara. U pitanju su tačni datumi isključivo za Norilsk, na severu Sibira. Sunčeva svetlost u tom periodu ne postoji i praktično je noć, tokom svih 45 dana.

Večita zima, industrijske zone, komunisitičke zgrade obojene vedrim bojama, ali i duh industrijske Rusije u vazduhu je ono sto predstavlja Sibir.