Kavijar morskih ježeva je redak delikates ruske trpeze. Međutim, stanovnici Japana godišnje troše najmanje 500 tona kavijara morskih ježeva u njegovom čistom obliku, ali i kao dodatak različitim jelima. Zašto je kavijar morskih ježeva toliko privlačan azijatima?

Naučnici su otkrili da  kavijar morskih ježeva sadrži velike količine mikroelemenata i vitamina korisnih za ljude koje morski ježevi sintetišu iz algi.

Posebno je tražen kavijar morskih ježeva koji sadrži kompletan skup aminokiselina koje se nesintetišu u ljudskom orgnizmu: treonin, serin, prolin, glicin, alanin, valin, metionin, izoleucin, leucin, tirozin, fenilalanin, histidin, lizin, arginin, triptofan, cistina. Kavijar morskih ježeva je bogat jodom, liposolubilnim vitaminama, A, E, karotenoidima, fosfolipidima. Gonade morskih ježeva su visokoenergetski produkti bogati polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA): omega – 3, omega – 6.

Kavijar morskih ježeva preporučili su naučnici Istraživačkog insituta za ishranu pri Ministarstvu zdravlja Ruske Federacije kao terapijski i profilaktički agens za bolesti kancera i izlaganje zračenju. Kavijar morskih ježeva je snažan prirodni imunomodulator koji obezbeđuje normalno funkcionisanje organizma uprkos agresivnim spoljašnjim faktorima. Zbog toga je takav dragoceni proizvod bio uključen u ishranu stanovnika Japana, nakon nuklearnog bombardovanja Hirošime i Nagasakija. Pored toga, kavijar morskih ježeva poboljšava funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, reproduktivnog sistem (povećava potenciju), štitne žlezde i normalizuje krvni pritisak. Kavijar morskih ježeva sa pravom se zove „eliksir“ mladosti. Nije za džabe što u Japanu postoji drevni ritual podmlađivanja organizma, kada svaki stanovnik pre obroka konzumira kavijar morskih ježeva. Što je najvažnije, jedenje kavijara morskih ježeva nema nikakve neželjene efekte.