0652610005
mysterious shark

Ajkule su najstariji živi kičmenjaci na planeti. Sudeći po fosilnim ostacima koje su arheolozi pronašli, drevne ajkule živele su u svetskim okeanima u mezozoiku – pre oko 140 miliona godina. Savremene ajkule malo se razlikuju od svojih dalekih prethodnika. Milionima godina jako su se malo promenile, mada se različite vrste ajkula uveliko razlikuju po izgledu, navikama i načinu života, ali sve ih ujedunjuje hrskavičasti kostur, lišen koštanog tkiva. Još jedna karakteristika ove drevne vrste je nepostojanje škržnih prekrivača, umesto toga, ajkule imaju 5-7 škržnih proreza sa svake strane tela.

Neobični šiljci

Ako povučete svoju rukui preko kože ajkule od glave do repa, koža će biti samo blago hrapava. Ali u suprotnom smeru, osetićete oštre zube, kao na šmirgl papiru velike granulacije. Osobine kože ajkule objašnjene su njenom strukturom – svaka mala ljuskica ove hrskavičaste ribe završava se malim šiljkom. Svaki šiljak je zaštićen jakom glazurom, a unutar svake ljuskice su nervi i krvni sudovi. Bliže ivici usta ajkule su ljuskice veće, a u samim ustima one postaju naoštreni zubi. Zubi ajkule, kao i ljuske koje se nalaze po koži su po strukturi slični zubima sisara. Ljuske ajkule, kao i zubi raspoređeni su u redovima, po šablonima. Kada oštri zubi u prvom redu postanu tupi, zamenjuje ih novi red zuba. Ajkule nemaju zube kojima mogu žvakati hranu, one ne žvaću svoj plen, već samo otkidaju i gutaju komade.

Upoznavanje sa ajkulama

Ajkule se nalaze svuda, na velikim dubinama i blizu površine, u tropskim morima i u hladnim vodama polarnih okeana. Uprkos ogromnom broju ajkula u svetskim okeanima, ljudi dugo nisu znali za ove životinje. Do 16. veka na engleskom jeziku nije bilo imena za ajkule, nazvano je španskim imenom „Tiburon“. U drevnim spisima o fauni okeana ajkule se ne pominju. Prvi put su ih spominjali antički autori – Herodot, Plinije i Aristotel. Nakon razvoja ribarstva i plovidbe, ljudi su često počeli da se susreću sa ajkulama, bilo je žrtava sukoba čovek-ajkula i počele su da se šire priče o nemilosrdnim morskim ubicama. Ugled kanibala je čvrsto vezan za ajkule, iako su samo određene vrste ajkula opasne za ljude.

Ajkula kao specijalitet

Opasni temperament i zastrašujući izgled nisu spasili ajkule od pada na sto. Vekovima ljudi su lovili ajkule da bi koristili njihovo meso, kožu, hrskavicu i jetru. U mnogim zemljama meso ajkule se smatra delikatesom. Jede se sveže, usoljeno i dimljeno. Određena vrsta ajkule dobila je i ime „soup shark“ zbog peraja koje se koriste za supu od ajkula, jedno od remek-dela kineske kuhinje. Meso ajkula se vrednuje ne samo po ukusu, već i po blagotvornim svojstvima. U jetri ajkule ima deset puta više vitamina A nego u jetri bakalara.

Lekovi napravljeni od ajkula već dugo se koriste u kineskoj medicini.

Kineska medicina

Jedan od glavnih principa kineske medicine: bilo koji prehrambeni proizvod je donekle lek. Prema tome,svaki obrok od nekoliko proizvoda je komleksna medicina u kojoj se svi sastojci moraju kombinovati. Takođe je važno da, kao i lekovi, hrana treba da se koristi po svojoj nameni, prema stanju tela. Za svaku bolest u kineskoj medicini postoje ne samo medicinske prosedure, već i posebna vrsta ishrane koja potpomaže oporavak.

Takav pristup lečenju ne postoji samo u Kini, mnogi drevni lekari su verovali u to: svaka hrana treba da bude lek, i svaki lek treba da bude hrana. Takvi su bili stavovi Avicene i Hipokrata. Ali samo zahvaljujući kineskim lekarima, koji su pažljivo proučavali i sistematizovali informacije o mnoštvu prehrambenih proizvoda, uspele su da se uvedu zdrave prehrambene navike u kulturu čitavog naroda. Kinesku kuhinju odlikuje veoma pažljiv odnos prema vrednim biološki aktivnim supstancam koje se nalaze u proizvodima.

Riba u kineskoj medicini

U tradicionalnoj kineskoj medicini veruje se da riba:

  • lekovito dejstvo na stomak
  • pročišćava jetru i krv
  • ima diuretičko, rastvorljivo, antipiretičko, detoksifikujuće, antitusivno (ublažava kašalj) delovanje
  • pomaže kod otoka, nadutosti, anurije, hepatitisa
  • korisno deluje na bolesti srca i krvnih sudova
  • pomaže pri prevenciji hipertenzije, infarkta miokarda, moždanog udara.

Kineski lekari preporučuju trudnicama koje imaju otoke da jedu ajkulu. U Kini se riba smatra sredstvom za stimulaciju laktacije.

Studije moderne nauke o lekovitim svojstvima ajkule

Farmakolozi su mnogim lekovima dodali sastojke iz preparata koji su korišćeni i u tradicionalnoj medicini. Naučnici su proučavali mnoge biljne i životinjske preparate i iz njih izolovali substance koje koriste u lekovima. Pokazalo se da čak i bez dubokog poznavanja hemije i fiziologije, stari iscelitelji su u prirodi pronalazili istinski isceliteljska sredstva, zahvaljujući pažljivom posmatranju prirode bolesti.

Nažalost svojstva lekovitih substanci iz ajkule još uvek su malo proučena, kao i same ajkule. Na primer, uprkos činjenici da naučnici dugo posmatraju ajkule, samo u poslednjih nekoliko godina naučnici su uspeli da dokumentuju proces rađanja ajkule.

Iako su naučnici već identifikovali nekoliko substanci sa interesantnim lekovitim svojstvima iz hrskavica ajkula, na tržištu dodataka ishrani tj. suplemenata već dugo su zastupljeni samo preparati  proizvedeni primitivnim mehaničkim brušenjem. Naučnici sa Dalekog Istoka uspeli su da izoluju maksimalnu količinu hranljivih materija iz hrskavice ajkula koristeći novu metodu – enzimsku hidrolizu.

Naučnici se nadaju da će metode moderne nauke otkriti još mnogo tajni naših drevnih suseda na planeti (ajkula), koje će biti korisne u lečenju mnogih bolesti.

Hrskavica ajkule je deo proizvoda  EKSTRA SILA za povećanje potencije, porast imuniteta i jačanje organizma.