0652610005

hitozan

Hitin – glavna komponenta ljuske rakova, uključujući i kamčatsku krabu. Hitin daje jačinu ljusci jer je ojačan jedinjenjem ugljenika – acilom. Supstanca koja se dobija odvajanjem hitina od acila naziva se hitozan. Dela trojice nobelovaca posvećena su hitozanu.  

Hitozan se izučava u mnogim zemljama. Trenutno se razvija više od 70 oblasti praktične primene hitina i hitozana, pre svega u biotehnologiji, prehrambenoj industriji, medicini, kozmetologiji, poljoprivredi i veterinarskoj medicini.

1999. godine osnovano je rusko hitinsko društvo (Российское Хитиновое Общество) kako bi koordinisalo sva domaća istraživanja u oblasti hitina i hitozana. Redovno se održavaju naučne konferencije i kongresi naučnika o ovoj temi. Proizvodnja hitozana lansirana je na Dalekom istoku.

Aktivno se koristi u aditivima u hrani kao moćan prirodni sorbent koji apsorbuje i uklanja štetne supstance iz organizma: toksine, patogene, gljivice, alergene, soli teških metala, radionuklide.

Jedan molekul hitozana je u stanju da veže i uklanja molekule masti iz tela 10 puta teže od njega, pa se koristi u dijetalnoj terapiji za smanjenje telesne težine.

Hitozan:

  • snižava nivo holesterola, triglicerida i ukupnih lipida u serumu;
  • stimuliše detoksifikaciju organizma  prilikom prekomernog unošenja alkohola i masne hrane;
  • u slučaju gastritisa i čireva, on čisti gastrointestinalni trakt od patogenih bakterija, ublažava inflamaciju, podstiče zaceljivanje čireva, stimuliše regenerativne procese sluzokože digestivnog trakta;
  • po dospevanju u stomak, on nabubri, pretvarajući se u supstancu nalik gelu, štiteći želudačnu sluznicu od erozivnih procesa;
  • stimuliše stvaranje bifidobakterija i korisne crevne flore i sprečava stvaranje gasova.

Hitozan  – prirodni polisaharid dobijen iz ljuske kamčatske krabe, deo je kompleksa za poboljšanje zdravlja SISTEM OČIŠĆENJA, kao i EKSTRAKT LJUSKE KRABE.