0652610005

Upotreba lekova (suplemenata) dobijenih iz životinjskih tkiva, pre pola veka, pripisivana je nadrilekarstvu. Ipak, tokom poslednjih nekoliko vekova, kada su dostignuća hemičara i farmakologa počela da pomažu lekarima u razvoju lekova, mnogi lekovi životinjskog porekla su rehabilitovani i čvrsto ušli u medicinsku praksu. Drevni, naizgled mistični recepti dobili su naučnu potvrdu. Apoteke su počele da prodaju lekove (suplemente) dobijene iz otrova pčela i zmija.

Na žalost, uprkos činjenici da je hemijska struktura mnogih biološki aktivnih supstanci dobro proučena, ove supstance se retko koriste u farmakologiji. Biće potrebne decenije da se izvrši dovoljno farmakoloških istraživanja za stvaranje novih lekova (suplemenata).

Takvo zaostajanje u proučavanju lekova iz životinjskog sveta u poređenju sa lekovima dobijenim iz biljnih supstanci je zbog činjenice da nije uvek lako dobiti lekovite sirovine životinjskog porekla. Ponekad je hemičarima potrebno nekoliko tona životinjskih sirovina da bi izolovali nekoliko miligrama supstance koja se proučava.

Da li treba verovati narodnim receptima?

Da bi se primenili drevni recepti zapisani u narodnoj tradiciji, neophodno je izvršiti temeljnu, dugotrajnu i skupu analizu hemikalija i biološki aktivnih faktora dobijenih iz morskih dubina. Bez takvih istraživanja ponekad je beskorisno koristiti mnoge narodne recepte, a ponekad je štetno po zdravlje. U medicini narodne tradicije nakupilo se mnogo recepata za raznorazne vrste napitaka, masti i tinktura. Još u drevnoj Grčkoj lekari su savetovali upotrebu pepela dobijenog izgaranjem morskih konjića za lečenje gubitka kose. Pepeo morskih rakova koristio se za lečenje ljudi koje je ugrizao ludi pas. Dešifrovan je egipatski papirus, sastavljen pre 3500 godina, u kojem možete pronaći nekoliko stotina recepata za razne bolesti. Među raznim lekovitim proizvodima, tamo se pominju i lekovi od morskih životinja.

Drevni zoolozi

Aristotel je u svojim spisima opisao otrovne ribe škorpione. Grčki Dioskorid prikupio je veliku kolekciju otrovnih morskih životinja. Plinije Stariji je u svom čuvenom delu Prirodna istorija opisao neverovatna sredstva. Predložio je lečenje glavobolje lekom dobijenim iz pepela repa morske mačke, natopljenog sirćetom. Plinije je savetovao trudnicama da na stomak prikače amajliju od trnja morske mačke kako bi porođaj bio lak. Glavni uslov zdravosti takvih bodlji je da moraju biti odsečeni od žive morske mačke koja se zatim pušta u more. Avicenna je u svom „Kanonu medicine“ napisao da se seksualni osećaj može povećati uz pomoć lekova od morskih jegulja, jegulja, ajkula i kavijara morske ribe. Ruska narodna medicina takođe je koristila razne proizvode od ribe. Prah od semena riblje glave korišćen je kao diuretik i lek za urolitijazu.

Mnogo vekova čovek je lekove tražio u ribama, algama i morskim životinjama, ali svi ovi recepti nisu imali naučnu osnovu. I tek krajem 19. veka, naučnici su počeli da dobijaju naučno dokazanu potvrdu nekih drevnih recepata. Sada biološki aktivne supstance proučavaju biohemičari i farmakolozi. 

Jedinstvene komponente koje su naučnici otkrili već se koriste u farmaceutskim preparatima i dijetetskim suplementima. Ali ipak, stanovnici vodenog okruženja su proučavani tako malo da čak ni osnovna svojstva biotoksina morskih riba, algi i životinja još uvek nisu opisana.

Nove tajne okeana

1981. godine sprovedena je studija o ajkuli čekićari. Naučnici su otkrili da ova ajkula ne razvija rak. Hemičari su pokušali da izoluju supstance iz tkiva ajkula koje inhibiraju razvoj malignih novotvorina. Pronađene supstance su se zvale spirnostatin 1 i spirnostatin 2. Te supstance se sastoje od velikog broja aminokiselinskih ostataka (274 i 380). U studijama je bilo moguće izračunati minimalnu dozu takve supstance, koja je neophodna za zaustavljanje rasta tumora, – 13mg/kg. Tada su pronađeni spirnostatini u određenim tkivima i ajkula drugih vrsta.

50-ih godina prošlog veka sovjetski naučnici su proučavali gvanin, supstancu dobijenu iz riblje ljuske. Gvanin je sastavni deo nukleinskih kiselina. Poznati sovjetski farmakolog profesor N.V.Lazarev bio je uključen u istraživanje gvanina. Proučavao je upotrebu gvanina u lečenju poremećaja krvi. Nažalost, utvrđeno je da gvanin ima mnogo neželjenih efekata.

Tada je profesor Lazarev počeo da proučava druge proizvode raspadanja nukleinskih kiselina i stvorio je lek pentoksil – efikasan lek za lečenje krvnih bolesti i za hemoterapiju malignih tumora. Iz prelepe ribe, kako su je zvali Portugalci, izolovana je supstanca 6-hidroksipurin-5-mononukleotid koja pojačava ukus. Farmakolozi su naučili da iz mleča jesetre izvlače antibiotik ekmolin, koji produžava delovanje drugih antibiotika.

Istraživači sa Univerziteta u Portoriku uspeli su da izoluju riptisin iz otrovnih sekreta sapunaste ribe, kojima plaši neprijatelje. Ispostavilo se da se riptisin može koristiti kao lek za snižavanje krvnog pritiska.

Tokom poslednjih 70 godina proučavanja morskog života, lekovite supstance su dobijene od mnogih drugih morskih životinja. U Rusiji se istraživanja vrše u mnogim naučnim centrima, uglavnom na Dalekom Istoku.

Jedno od najvažnijih područja rada naučnih instituta je razvoj novih tehnologija za preradu morskih sirovina i stvaranje prirodnih „morskih“ mono- i višekomponentnih proizvoda koji pomažu u lečenju najtežih bolesti i poboljšavaju kvaliteta života.