0652610005

 

Raže su drevna grupa riba koja je uspela da opstane na evolucijskom stablu zbog svojih jedinstvenih bioloških karakteristika. Raže, poput ajkula, pripadaju klasi hrskavičavih riba. Čitav njihov kostur je izgrađen od hrskavičavog tkiva.

Većina ribe iz petnaest porodica raže živi u slanoj morskoj vodi, ali postoji i nekoliko slatkovodnih vrsta. Raže se mogu naći u svim morima i okeanima, od ledenih voda Arktika do toplih tropskih mora. Mogu se naći na bilo kojoj dubini – od plitke vode do 3 kilometra. Raže se hrane mekušcima, bodljokošcima, ribama, planktonima. Kulinarska jela od raže prisutna su u kuhinjama mnogih primorskih naroda, od Portugala do Koreje.

Raže u kulturi i kuvanju

Prvo pominjanje raže u materijalnoj kulturi pronađeno je u Egiptu. Na muralu hrama, naslikanom pre 3.500 godina, prikazane su razne morske ribe, među kojima se lako može uočiti i raža. Raže se spominju u kuvarima Antičke Grčke i Rima. Slike raže nalaze se na drevnim crtežima koji pokrivaju verske posude i građevine širom sveta, od Evrope i Severne Afrike do Meksika i Tasmanije.

 

Raže imaju ukusno meso, u mnogim zemljama se smatraju delikatesom. Jedu se duž cele atlantske obale Sjedinjenih Država. Evropska raža je jedna od važnih stavki na evropskom tržištu ribe. U Americi, na obali Pacifika, jedu kalifornijsku ražu. Francuska kulinarska enciklopedija „Larousse Gastronomique“ pominje aspik od raže, ragu od raže i jetru raže.

Raže dalekoistočnih mora

Prvi opis dalekoistočne raže u literaturi napravljen je 1814. godine. 1888. godine, tokom ekspedicije na Albatrosu, biolozi su opisali nekoliko novih vrsta raža. Ipak, sve do kraja 20. veka, ova drevna vrsta bila je veoma malo proučavana. Raže su skupljane u vrlo malim količinama. Nije bilo podataka o broju raža u regionu Dalekog Istoka. Istovremeno su u celom svetu, naročito u azijskim zemljama, raže skupljane u velikim količinama za konzumaciju kao delikates. U Japanu se jetra raže koristi i za proizvodnju antikancerogenog preparata, skvalena.

 

Upotreba raža u medicini

U 21. veku, naučnici su skrenuli pažnju na narodne recepte orijentalne medicine, u kojima se spominje hrskavica raže. Pokazalo se da je hrskavica raže, koja se smatrala otpadom nakon prerade raže u hranu, dragocena sirovina koja sadrži čisto, nemineralizovano hrskavičavo tkivo. Studije su pokazale da ekstrakt hrskavice smanjuje stepen raspada kolagena i takođe ima antiinflamatorno delovanje.

Hidrolizati hrskavičavog tkiva raže mogu da spreče bolesti zglobova ili da značajno uspore dalji razvoj već postojećeg patološkog procesa.

Hidrolizat je posebno prerađena komponenta koja pretvara organizmu potrebne supstance u lako probavljiv oblik.

Hidrolizati hrskavice raže su supstrati za formiranje zdravog matriksa ekstracelularne hrskavice, koji čini osnovu vezivnog tkiva. Hidrolizati održavaju normalan sastav i viskozitet sinovijalne tečnosti zgloba, sadrže vitalne makronutrijente i elemente u tragu.

Takođe, hidrolizat tkiva hrskavice raže ima visoku antiproteaznu aktivnost, odnosno antiinflamatorni efekat, koji se povećava mnogo puta nakon enzimske hidrolize. Konvencionalni kulinarski proizvodi od raže nisu dovoljno efikasni da sprečr propadanje tkiva hrskavice. Hrskavičavo tkivo se sastoji od glukozamina, hondroitin sulfata, rastvorljivog kolagena, heksozamina, nekolagenih proteina.

Hidrolizati hrskavice raže su takođe sadržani u kompleksu ARTROFIŠ koji su razvili naučnici sa Dalekog Istoka. Kompleks sadrži inhibitore metaloproteinaza male molekularne mase, slobodne disaharide i elemente u tragu, slobodne aminokiseline – supstance koje neguju tkivo hrskavice i podstiču njegovu regeneraciju.

Prirodni hondroitin sulfat i glukozamin, sadržani u kompleksu ARTROFIŠ, imaju viskok stepen svarljivosti, imaju širok spektar terapijskih efekata i visok indeks bezbednosti.

Prednosti prirodnog hondroitina i glukozamina

Na ruskom tržištu postoji mnogo preparata koji sadrže sintetički hondroitin i glukozamin, kao i na našem. Takvi sintetički proizvodi su jeftiniji za proizvodnju od prirodnih proizvoda, ali ih ljudsko telo znatno lošije apsorbuje i mogu izazvati alergijske reakcije.

Tehnologije izdvajanja prirodnih aktivnih supstanci iz hrskavičavog tkiva raže i drugih vodenih organizama mnogo su složenije i skuplje, ali upotreba intenzivnih naučnih procesa opravdana je mnogo većom efikasnošću. Takođe, prirodni sastojci se u organizmu dobro podnose i bolje apsorbuju.

 

Aktivne komponente dobijene iz hrskavičavog tkiva raže smanjuju bol i oticanje na zahvaćenom zglobu i poboljšavaju njegovu pokretljivost, smanjuju dozu analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), usporavaju napredovanje degenerativnih procesa u zglobovima, kičmi i paravertebralnim mekim tkivima i imaju pozitivan uticaj na metabolizam tkiva hrskavice, stimulišu sposobnost regeneracije i reparacije hondrocita, štite zdrave zglobove od razvoja bolesti, ne izazivaju neželjene efekte, sprečavaju degenerativne promene povezane sa starenjem i pomažu sportistima kao opšte sredstvo za jačanje tonusa kod povećanog stresa.