0652610005

Morski krastavac – Trepang, njegova korisna svojstva

Morski hidrobionit, beskičmenjak trepang   ili “morski žen-šen” odavno je u jugoistočnoj Aziji poznat kao delikates i lek sa opštim svojstvima jačanja.

Bogate rezerve trepanga nalaze se u Ruskom Primorju. Zaliv Zlatni Rog su, zbog obilja ovih životinja u njemu, starosedeoci zvali zaliv u kom živi trepang. Tipično, trepang živi na kamenju, stenama i u žbunovima algi.

Polako krećući se po dnu uz pomoć malih nožica, svojim pipcima hvata čestice tla zajedno sa mikroorganizmima i vari ih. Trepang se lovi ribolovačkim čamcima opremljenim ronilačkom opremom. Ronioci se u lakim ronilačkim odelima spuštaju do dna. Oni se kreću po dnu skupljajući trepang u korpe dok su za čamce vezani čvrstim kanapom. Kada je sakupljanje trepang u jednom delu dana završeno, ronioci se penju na čamac, čamac se pomera i ronioci se ponovo spuštaju kako bi sakupili novu turu trepanga.

Medicina u Kini, Maleziji i drugim azijskim zemljama koristi trepang protiv hipertenzije, astme, reumatizma i za povećanje potencije.

Brojne biološki aktivne supstance (BAS), sa karakteristikama veoma važnim za zdravlje, izolovane su iz morskog žen-šena, trepanga.

Biološki aktivne supstance (BAS) trepanga

Trepang sadrži originalnu kombinaciju dragocenih aminokiselina: glicin (do 12.5% ​​mokre težine), glutaminsku kiselinu (do 7.3%), asparaginsku kiselinu (do 5.1%), alanin (do 5.8%), arginin ( do 4.95%), triterpenske glikozide, lipide, heksozamine, metionin, prostaglandine, organski vezan jod, različite elemente u tragu, vitamine C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, A, K, i druge.

Glicin

Promoviše dobar san, redukuje negativne efekte alkohola i nuspojave lekova, poboljšava raspoloženje, smanjuje rizik od poremećaja autonomnog vaskularnog sistema.

Glutaminska kiselina

Učestvuje u prenošenju nervnih impulsa, važan je učesnik metabolizma, služi kao izvor energije za ćelije mozga.

Aspartanska kiselina

To je neurotransmiter, poboljšava vid i povećava količinu testosterona u muškom telu.

Alanin

Učestvuje u produkciji antitela, uspešno se bori protiv svih vrsta virusa, uključujući i herpes virus, koristi se za lečenje različitih imunoloških oboljenja i poremećaja, smanjuje anksioznost i razdražljivost. Uzimanje alanina u obliku lekova i dijetetskih suplemenata smanjuje glavobolju.

Arginin

Pozitivno utiče na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, usled sposobnosti da održava normalan nivo holesterola u krvi, što dovodi do vazodilatacije koja sprečava formiranje i rast aterosklerotskih plakova. 
Učestvuje u proizvodnji insulina, pospešuje stvaranje hormona rasta, što redukuje telesnu masnoću i povećava mišićnu masu. Blagotvorno deluje na funkciju prostate, dovodeći do povećanja broja spermatozoida, poboljšava cirkulaciju krvi u genitalijama i stvara preduslove za stabilnu i produženu erekciju. Naučnici koji su otkrili arginin su za to otkriće dobili Nobelovu nagradu.

Triterpenski glikozidi trepanga imaju snažno antigljivično dejstvo. Aktivni su protiv veoma širokog spektra gljivica, virusa i bakterija.

Metionin

Učestvuje u obnavljanju tkiva jetre i bubrega i doprinosi uklanjanju toksina iz organizma, stimuliše povećanje nivoa antioksidanasa i učestvuje u metabolizmu masti, snižavajući holesterol.

Prostaglandini

Deluju na tonus mišića različitih organa, smanjuju lučenje želudačne kiseline i smanjuju njenu kiselost, redukuju inflamaciju i alergijske reakcije, pozitivno utiču na aktivnost reproduktivnog sistema, od velikog su značaja za regulaciju aktivnosti bubrega i pozitivno utiču na različite endoktine žlezde.

Za šta je trepang koristan

Antiangiogeni efekat

U zdravom telu, aktivni procesi angiogeneze (formiranje novih krvnih sudova) odigravaju se samo tokom intrauterinog razvoja embriona, dok je kod odraslih potreba organizma da stvori nove krvne sudove prisutna samo u trudnoći i prilikom zarastanja rana. Pojava i rast malignog tumora radikalno menja situaciju. U trenutku pojave tumora, on je okružen samo postojećim krvnim sudovima koji ishranjuju samo normalna tkiva. Razvijaju se novi krvni sudovi koji ishranjuju tumor i stimulišu njegov rast i suprimiraju efekat antiangiogenih supstanci.

Citotoksičan efekat

Trepang sadrži hemikalije koje mogu dovesti do patoloških promena u ćelijama tumora i izazvati njihovu smrt.

Antikoagulantni efekat

Stimuliše sporiju koagulaciju krvi i sprečava formiranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do moždanog udara, infarkta, smrtonosne embolije pluća ili vensku trombozu nogu.

Antihipertenzivni efekat – snižava visok krvni pritisak.

Hipoholesterolemijski efekat – snižava nivo holesterola, poboljšava se stanje krvnih sudova i povećava se njihova elastičnost.

Antiinflamatorna, antimikrobna, antiparazitska (antifungalna) aktivnost biološki aktivnih supstanci trepanga veoma su važne.

Kako bi se aktivne supstance pretvorile u rastvorljiv, lako svarljiv oblik, koristi se metoda enzimske hidrolize.

U eksperimentima na životinjama, dokazano je da biološki aktivne supstance trepanga ubrzavaju i normalizuju produkciju sperme . Ekstrakti dalekoistočnog trepanga doprinose čišćenju svih krvnih sudova, uključujući i one koji snabdevaju genitalije krvlju za potpunu erekciju.Trepang je deo proizvoda EKSTRA SILA za povećanje potencije, porast imuniteta i jačanje organizma.