0652610005

Trepang (morski krastavac)

trepang

Trepang (morski krastavac) – neverovatna sposobnost regeneracije

Na dnu slanih mora žive neverovatni bodljokošci. Spoljašnji skelet od hiljada karbonatnih ploča štiti ove sporokrećuće stanovnike morskog dna. Bodljokošci su se pojavili na našoj planeti pre više od 450 miliona godina i uspeli su da prežive zahvaljujući jedinstvenim regenerativnim sposobnostima. Naučnici su otkrili da su od paleozojskog perioda bodljokošci bili u stanju da u potpunosti obnove oštećene strukture nakon povrede ili gubitka bilo kog organa ili tkiva. Paleontolozi su uspeli da pronađu brojne primerke okamenjenih bodljokožaca kod kojih su pronađeni obnovljeni delovi.

Bodljokošci su uspeli da prežive u svetu morskih predatora zahvaljujući neverovatnoj sposobnosti da promene telesni omotač, oni mogu očvrsnuti kako bi se zaštitili od predatora ili postati mekani i „plastični’’ kako bi mogli da se sakriju na teško pristupačnim mestima. Savremeni bodljokošci holoturije mogu da obnavljaju pipke, noge, iglice, da zaleče površinske rane pa čak i da obnove unutrašnje organe. Prema kineskim naučnicima bodljokošci holoturije mogu se u potpunosti obnoviti iz malog fragmenta, čak i kada su presečeni na dva ili tri dela. U bodljokošce spadaju morski jež, morska zvezda, morski ljiljan, zmijača i holoturija (morski krastavac) koji se zbog svog oblika tela tako zove.

Jestive holoturije – trepang

Među različitim vrstama holoturija postoji i veoma vredna komercijalna vrsta – trepang . Trepangom se nazivaju one vrste holoturija koje se mogu jesti. Trepang je već dugo cenjen kao prehrambeni proizvod i lek u tradicionalnoj orijentalnoj medicini.

Trepang su miroljubiva i bezopasna bića koja žive u slanim morima Dalekog Istoka u plitkim vodama, blizu obale, skrivena u žbunovima algi i pukotinama stena. Trepang ne može da živi u svežoj vodi koja je za njega smrtonosna. Ne odgovaraju mu čak ni blago slana mora.

Trepang – vredan prehrambeni proizvod

U ishrani se koristi debela kora trepanga. Njeno mekano, nemasno meso je bogato vitaminima i mineralima. Trepang se jede sirov, posoljen i sušen. Meso trepanga je odavno uključeno u ishranu ljudi koji žive  na teritorijama Primorski kraj i Kabarovsk. Tako su udegejci (“šumski ljudi”, koji sebe nazivaju – ude, udehe (rus. удээ, удэхе)) tradicionalno brali morski kupus i trepang na obali mora. Glavna hrana udegejaca su oduvek bili meso i riba. Uprkos činjenici da je moderna ishrana udegejaca puna hleba, konditorskih proizvoda, žitarica, povrća i voća, trepang i vafa (kavijar crvene ribe) i dalje su omiljena jela udegejaca. Udegejci pripremaju mnoga jela od trepanga, prže ih, kuvaju, usoljavaju i suše.

Meso trepanga sadrži 4-10% proteina, oko 0,7% masti, kalorijski sadržaj – 34,6 Kcal. U mesu trepanga pronađeno je više od 50 elemenata neophodnih ljudskom telu.

Meso trepanga sadrži hiljadu puta više jedinjenja bakra i gvožđa od ribe i sto puta više joda od mesa drugih morskih bića.

Trepang – drevno lekovito sredstvo orijentalne medicine

Trepang Dalekog Istoka (Aposti chopus japonicus) kinezi nazivaju morski žen-šen zbog njegovih lekovitih svojstava. Ova životinja je veoma popularna u Japanu. U ovoj zemlji je 2003. objavljena knjiga sa hiljadu japanskih trodelnih haikua o holoturijama. Među istočnim narodima prisutno je verovanje da oni koji konstantno jedu meso trepanga zaboravljaju na starost i broj svojih godina.

Trepang koji živi u Južnom Sahalinu i Vladivostoku je jedina životinja na planeti koja ima apsolutno sterilne ćelije, odnosno nema ni virusa ni bakterija. Najrasprostranjenija vrsta holoturija u Japanskom moru je dalekoistočna holoturija.

Savremeni trepang, kao i njegovi daleki preci, može da se obnovi iz svake trećine svog tela; u roku od 2-3 meseca ova veličanstvena holoturija može da obnovi unutrašnje organe bez potrošnje hrane ili kiseonika.

Lekovita svojstva trepanga

Lekovita svojstva trepanga su po prvi put opisana u 16. veku u kineskoj knjizi ˝At Tszu-Tszu”. Trepang se od davnina koristi kao hrana i lek. Trepang nema neprijatelja, jer su njegova tkiva prezasićena mikroelementima koji su toksični za morske predatore i dragoceni u lekovite svrhe. Jedinstvene supstance povećavaju otpornost organizma na infekcije, pomažu kod trovanja, normalizuju krvni pritisak, poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema, redukuju nivo šećera kod dijabetesa, normalizuju rad gastrointestinalnog trakta i urinarnog sistema, a imaju i anti-herpes svojstva. U terapijske svrhe, trepang se takođe koristi za aktivaciju imunskog sistema, za bolesti mišićno-skeletnog sistema, adenom prostate, parodontozu i bolesti gornjeg respiratornog trakta.

U tradicionalnoj kineskoj medicini savetuje se da se meso trepanga i lekovi dobijeni iz njega uzimaju u ono doba dana kad su određeni organi najaktivniji. Tako je između jedan i tri sata ujutru najbolje vreme za lečenje jetre, žučne kese, vida, slezine i zglobova. Između tri i pet sati ujutru – vreme za debelo crevo, nos, kožu i kosu. Između pet i sedam sati ujutru – savetuje se lečenje bolesti tankog creva. Između osam i devet sati ujutru aktiviraju se koštana srž i želudac. Između devet i jedanaest sati ujutru aktiviraju se pankreas i štitna žlezda. Između jedanaest sati ujutru i jedan sat posle podne savetuje se uzimanje trepanga za normalizaciju rada srca, krvnih sudova, psihu i san, seksualnu funkciju. Između tri i pet sati posle podne aktivni su bešika i polni organi kao i kosti i krv. Između pet i sedam sati uveče na red dolaze bubrezi a zatim između sedam i osam sati uveče su svi sudovi aktivni. Posle devet sati uveče je vreme za normalizaciju seksualne funkcije.

Kako spremati trepang

Kulinarska obrada mesa trepanga je raznolika, mogu se kuvati, krčkati, pržiti i marinirati. Bujon trepanga se koristi za kuvanje supe, boršča, supe s krastavčićima. Meso morskog krastavca daje supi ukus koji podeća na ukus konzervirane ribe. Gotovo sva jela, dugo krčkana, pržena, kisela pa čak i supe pripremaju se od prethodno skuvanog trepanga. U lekovite svrhe, najbolje je kuvati trepang jer ovim načinom pripreme nutrienti prelaze u bujon koji dobija lekovita svojstva.

Zamrznuti trepang se prethodno mora odmrznuti na gornjoj polici frižidera, nakon čega se priprema na isti način kao i svež, seče se i temeljno opere. Neophodno je ispiranje mesa sušenog trepanga, sve dok voda ne postane bistra, kako bi se isprao ugljeni prah koji se koristi za sušenje. Nakon ispiranja, trepang se natapa 24 časa u hladnoj vodi, pri čemu se voda menja  tri do četiri puta.

Za kuvanje, trepang se stavlja u slanu, ključalu vodu. Nakon oko tri minuta kuvanja, bujon postaje crn usled veoma visokog sadržaja joda, posle čega ga je potrebno procediti. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta, sve dok bujon ne prestane da crni. Glavna napomena – ne kuvati trepang duže od tri minuta kako se ne bi pokvario ukus i tekstura mesa.

Izuzetna svojstva trepanga koriste se u mnogim dijetetskim suplementima, uključujući i one za povećanje potencije muškaraca. Na primer EKSTRA SILA kompleks uključuje enzimski hidrolizat trepanga. U ovom obliku, sve korisne supstance trepanga i drugih komponenti maksimalno se apsorbuju.