0652610005
Triterpenski glikozidi

Ko je od Vas čuo za izraz triterpenski saponini ili glikozidi? Sa sigurnošću možemo reći samo pojedinci, dok još manji broj može da objasni značenje ovog termina.

Triterpenski saponini su prilično rasprostranjeni u biljnom svetu. Oni imaju važnu ulogu u regulaciji života biljaka tako što stimulišu rast i povećavaju otpornost biljaka na nepovoljne uslove.

Utvrđena je, takođe, i aktivnost triterpenskih glikozida (TG) na čitav opseg patogenih gljivica što daje nadu za dobijanje efikasnih i bezbednih preparata na njihovoj osnovi. Postoje i ohrabrujući podaci o hipolipidemičkoj (snižavanje holesterola) aktivnosti TG-a, o mogućnosti njihove primene u kozmetologiji za lečenje niza kožnih oboljenja. Ograničavajući faktor u primeni TG-a predstavlja poteškoća njihovog izolovanja iz biljaka.

Proizvodnja TG-a nije moguća samo iz biljaka. Razvijene su i aktivno se koriste i metode izolovanja TG-a iz morskih organizama. Istovremeno, najperspektivniji uzorak za njihovo dobijanje su holoturije: trepang i cucumaria. Izrazita karakteristika holoturija je prisustvo biološki aktivnih materija u njima – triterpenskih glikozida, koji su uglavnom karakteristični za biljke. Glikozidi holoturija imaju karakteristična hemijska svojstva koja ih razlikuju od svih poznatih biljnih jedinjenja ove klase.

Usled adaptibilnosti na različite faktore životne srtedine, brojne morske životinje razvile su sposobnost proizvodnje jedinstvenih ćelijskih metabolita sa izrazito visokom biološkom aktivnošću. Ovo se, na mnogo načina, odnosi i na holoturije.

Holoturije su neverovatne životinje koje vizuelno podsećaju na biljke. Ove životinje spadaju u klasu beskičmenjaka, tip ehinodermata. Ovi stanovnici mora imaju mnoga imena – morski krastavac, trepang, morski žen-šen.

Područje rastprostranjenosti holoturija je veoma široko i uključuje gotovo sva mora, sa izuzetkom Kaspiskog jezera i Baltičkog mora. Najrasprostranjeniji su na Pacifiku, naročito u Ohotskom i Japanskom moru. Holoturije se mogu nastanjivati i u plitkoj vodi i u brazdama u dubini mora. Njihovo glavno utočište su koralni grebeni i kamenita tla obrasla vegetacijom. Veličine holoturija su vrlo raznolike; mogu se naći jedinke dužine od 0,5 cm do nekoliko metara. Boja holoturija zavisi od njihovog staništa.

Holoturije su životinje dna i dobro se osećaju čak i na veoma velikim dubinama. Karakteristična osobina holoturija je visok stepen regenerativnih sposobnosti. Dakle, iz jednog organizma presečenog na pola mogu se dobiti dva odvojena organizma. Prosečan životni vek holoturija iznosi 5-10 godina.

Kao izvor TG-a, najveće interesovanje vlada za delekoistočnim trepangom i japanskom kukumarijom (cucumaria).

Razlikujemo nekoliko tipova TG-a poreklom iz holoturija, kao što su: kukumariozid, kukumariozid A2-2, frondoza A i holotoksin A1. Mnoge studije su pokazale izražen imunomodulatorni efekat ovih supstanci na organizam sisara.

Sproveden je niz studija koje dokazuju važnost TG-a za ljudski organizam usled njihovog fungicidnog i antimikrobnog dejstva, sposobnosti da snižavaju krvni pritisak, njihove imunomodulatorske i radioprotektivne aktivnosti (Savvateeva, 1984; Savvateeva, 1987; Kalinin et al., 1994; Lebskaya et al 1998a; Lebskaya et al., 1998b; Lebskaya et al., 2000b).

Ništa manje bitna karakteristika TG-a je njihova visoka antioksidativna aktivnost. Trenutno se oksidativni stres, iliti stvaranje slobodnih radikala u organizmu, smatra jednim od vodećih faktora u razvoju patoloških procesa i starenja te su samim ti antioksidansi sredstva prevencije ovih pojava.

Takav predstavnik holoturija je cucumaria, bogat izvor karotenoida sa izraženim antioksidativnim karakteristikama. Po svojoj strukturi, karotenoidi spadaju u TG.

Trenutno su TG holoturija predmet aktivnog ispitivanja od strane naučne zajednice. Interesovanje za ova jedinjenja izazvano je raznolikom biološkom aktivnošću glikozida holoturija. Za njih su dokazani hemolitički, ihtiotoksični, antifungalni i antitumorski efekti, a poslednjih godina otkrivena su i njihova imunostimulirajuća i adjuvantna svojstva. Kao imunomodulatori, TG iz cucumaria imaju delotvoran uticaj na formiranje humoralnog i ćelijskog imuniteta, odnosno, efikasni su u borbi protiv kako virusnih tako i mikrobnih i gljivičnih infekcija. Postoje dokazi da TG mogu da imaju antitumorski efekat koji se manifestuje inhibicijom rasta tumora.

Primetan je normalizujući efekat TG-a na endokrinološki i kardiovaskularni sistem, što je posebno važno u uslovima stalnog porasta kardiovaskularne patologije i dijabetesa tipa 2, koji su sada poprimili karakter pandemije.

Naravno, nemoguće je ne spomenuti izrazit efekat TG-a na adaptogene i reproduktivne sposobnosti ljudskog organizma. U ovom slučaju, stimulativni efekat TG-a ne dovodi do iscrpljivanja bioloških rezervi organizma, već, naprotiv, predstavlja izvor njihove nadoknade.

Kada govorimo o normalizujućem uticaju TG-a na pokazatelje muškog zdravlja, on je direktno povezan sa normalizacijom metaboličkih procesa, poboljšanjem stanja krvnih sudova i antistresnim efektima, koji zajedno omogućavaju fiziološki oporavak bez izazivanja opasnih vaskularnih reakcija svojstvenih većini lekova.

Imajući u vidu gore navedene korisne efekte TG-a na ljudski organizam, važno je detaljnije se posvetiti izvorima njihovog dobijanja. Nije tajna da su sveži trepang i cucumaria praktično nedostupni stanovnicima srednjeg pojasa i svima onima koji ne žive na obali, tako da su za njih opcija bioaktivnih suplemenata stvorenih na bazi trepanga i cucumaria koji čuvaju njihova prirodna svojstva jedina opcija.

Trenutno, u Rusiji, proizvode na bazi morskih organizama predstavlja kompanija PharmOcean Lab. smeštena u gradu Partizansk, Primorsky Krai, koristeći sirovine dobijene iz ekološki čistih regiona Ohotskog i Japanskog mora.

Triterpenski glikozidi su sastavni deo proizvoda  EKSTRA SILA za povećanje potencije, porast imuniteta i jačanje organizma.